Stiri

Fermierii din vestul țării: Avem cea mai gravă secetă din ultimii 25 de ani

Fermierii din vestul judeţului Arad, unde sunt cele mai fertile terenuri, trag un semnal de alarmă! Spun că se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 25 de ani şi cea mai prelungită. În zona lor pământul este foarte uscat, iar însămânţările care se fac în această perioadă, la floarea-soarelui şi porumb, ar putea să fie compromise. Ei cer sprijinul statului pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii vechi, abandonate după 1990.

Gheorghe Porubsky, preşedintele Asociaţiei “Ţăranul nădlăcan” (sursa: agerpres.ro)

“În ultimele trei luni a plouat foarte puţin şi s-au acumulat 30 de litri de precipitaţii pe metru pătrat, când trebuia să avem cel puţin dublu într-o singură lună, nu în trei luni. Situaţia este foarte gravă, este cea mai pronunţată secetă din ultimii 25 de ani şi cea mai prelungită, pentru că de anul trecut ne confruntăm cu ea. Vă amintesc că în toamnă am avut cea mai slabă producţie de porumb, în jur de 3 – 4 tone la hectar, în medie, faţă de 10 – 12 tone, cât este normal pentru această zonă a ţării. Acum avem lucrările se semănare, dar există risc major să nu mai iasă plantele, dacă nu vor veni ploile”.

Asociaţia gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol, iar fermierii cer sprijin de la stat pentru reabilitarea fostelor sisteme de irigaţii, care au fost distruse după 1990.

Gheorghe Porubsky, preşedintele Asociaţiei “Ţăranul nădlăcan” (sursa: agerpres.ro)

“Din cele 2.000 de hectare pe care le gestionează asociaţia noastră, jumătate ar putea beneficia de irigaţii prin sistemele vechi, care sunt distruse. Nimeni nu are bani să reabiliteze aceste sisteme şi este nevoie de proiecte naţionale în acest sens. Majoritatea sistemelor de irigaţii din zona noastră sunt cu aducţiune la canale de apă deschise, dar care sunt secate de mulţi ani, sunt colmatate, pline de vegetaţie sau chiar gunoaie. În judeţul Arad sunt câteva mii de hectare care mai au sistemele vechi de irigaţii, dar tot nefuncţionale”.

Problemele agricultorilor din vestul țării au ajuns și la urechile oficialilor din Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dar proiectele sunt de durată lungă. Fermierii anticipează că vor trece ani până când vor putea iriga terenurile. Până atunci, stau la mila naturii!

Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare, de la Semlac şi Păuliş.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co