Stiri

Fenomen astronomic: Punct maxim pentru roiurile de meteoriți Lyride

Fenomen astronomic spectaculos!  Lyridele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori active într-un an, care poate fi observat în 2019 până 25 aprilie, a avut punctul maxim de activitate.

Terra a trecut printr-o zonă pe unde a fost și cometa Thatcher, iar praful din coada acesteia arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, iar primele semnalări au fost făcute de chinezi acum 2.600 de ani, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă cu o dimensiune sub un milimetru care arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul.

Pentru o fracţiune de secundă s-a putut vedea acest fenomen, denumit de astronomi “meteor”. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte “meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte “meteorit”.

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ şi un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare.

Pentru a putea vedea meteorii, nu este nevoie de instrumente astronomice. Anul acesta, lumina satelitului natural al Pământului a dăunat observaţiilor, având în vedere că evenimentul a avut loc la numai câteva zile după Lună Plină. În plus, iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi vizibili. De aceea, este de preferat ca observaţiile să se facă din afara oraşelor mari sau de la marginea lor.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co