Stiri

Două judecătoare, condamnate la 13 ani de închisoare

Două judecătoare au fost condamnate la 13 ani de închisoare.

Este vorba despre fosta judecătoare Viorica Dinu, care a fost condamnată, miercuri, de Înalta Curte de Casație și Justiție la şapte ani de închisoare cu executare, și despre  Antonela Costache, care a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare.

Cele două erau acuzate de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, fiind cercetate, printre altele, pentru că au cerut 150.000 de euro pentru eliberarea din arest a lui Dinel Staicu.

Decizia luată de ÎCCJ este definitivă.

Inițial, Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost condamnate, în 2016, la câte opt ani de închisoare de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Cele două magistrate au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, împreună cu alte 21 de persoane, la data de 5 iulie 2013. Antonela Anemary Costache, la data faptelor judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, a fost trimisă în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

Procurorii au arătat, la acel moment, că cele două judecătoare se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti “dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă”, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

În ianuarie 2013, dosarul a fost repartizat la Secţia a II-a penală a Tribunalului Bucureşti, la completul din care făceau parte judecătoarele Dinu şi Costache. Procurorii susţin că repartizarea a fost efectuată fraudulos de magistratul Antonela Costache, pe atunci preşedinte al Secţiei Secţiei a II-a penale, care a introdus şi a modificat în sistemul ECRIS date informatice (complexitate şi parametri de timp), “fără drept (cu depăşirea limitelor autorizării), astfel încât caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea în acest fel eligibil”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co