Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Dosar penal in rem în cazul ursului împuşcat în zona Ojdula – Covasna

Un dosar penal in rem a fost deschis în cazul ursului împuşcat în zona Ojdula! Faptele cercetate sunt de braconaj cinegetic şi uz de armă, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna.

Organizaţiile de mediu au condamnat uciderea ursului brun Arthur de către Prinţul Emanuel von Liechtenstein, care a venit în România în luna martie.

Gabriel Paun, preşedintele Agent Green (sursa: agerpres.ro)

“Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”.

Activiştii de mediu susţin că, în realitate, prinţul nu a omorât ursul-problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor.

Gabriel Paun, preşedintele Agent Green (sursa: agerpres.ro)

“Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de rangerul Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula”.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia Uniunii Europene şi de Convenţia de la Berna, iar derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei. Metoda letală este ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat şi ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.

Două anchete paralele, una a Gărzii Naţionale de Mediu şi o alta a Gărzii Forestiere, au fost demarate în cazul ursului care a fost extras din judeţul Covasna, la o asociaţie de vânătoare.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co