Dezastru ecologic. Marea Caspică, în pericol de a dispărea
Semnal de alarmă tras de activiştii de mediu! Marea Caspică ar putea avea aceeaşi soartă ca cea a Mării Aral!
Scăderea fondului piscicol şi diminuarea nivelului de apă sunt doar două dintre probleme. Golful Baku era cândva populat intens cu foci. Însă habitatul este acum pe cale de dispariţie, iar cercetătorii în biodiversitate marină susţin că populaţia de foci de-a lungul ţărmului a scăzut la 10%.
Regiunea Baku şi alte zone ale Azerbaidjanului sunt bogate în zăcăminte de pretol, dar mediul înconjurător este cel care plăteşte „factura” acestui motor economic, al cărui impact distructiv se resimte în calitatea apei şi în fauna marină.
Acestor factori negativi li se alătură şi schimbările climatice, precum şi deversările de reziduuri radioactive, care ajung în Marea Caspică prin râul Volga.
Specialiștii compară deteriorarea Mării Caspice cu cea a Mării Aral, cuprinsă între Kazahstan şi Uzbekistan, unul dintre dezastrele ecologice provocate de experimentele hidrologice din perioada sovietică.
Marea Aral a secat aproape complet în 2014. Declinul a început în anii 1960, când URSS demarase un proiect de anvergură de redirijare a unor râuri, pentru a transforma terenul arid din arealul zonei într-un pol de dezvoltare agricolă.
Sistemul complex de irigaţii a transformat zona deşertică într-una înfloritoare, dar preţul plătit s-a dovedit a fi unul extrem de scump – Marea Aral s-a micşorat cu 90%.
Comunităţile din apropiere, care se bazau pe activitatea de pescuit, s-au trezit astfel aruncate într-o luptă pentru supravieţuire.
Acum, pe locul în care înainte se întintea Marea Aral dăinuie un peisaj sumbru, un vast cimitir de barje ruginite şi măturate de praful deşertului.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.