Stiri

Declarația lui Tăriceanu despre decizia CCR privind pensionarea femeilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, referitor la decizia CCR privind vârsta de pensionare a femeilor, că această măsură este aplicată la nivel european, din cauza creşterii duratei de viaţă a cetăţenilor.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că toată Europa şi în toate ţările prospere durata medie de viaţă este în creştere. Din acest motiv, el crede că apar presiuni demografice deosebite pe sistemele de pensii publice şi una din măsurile care a fost adoptată în toate ţările din Europa a fost creşterea vârstei de pensionare atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Președintele Senatului a subliniat că numărul cetăţenilor de vârstă înaintată care ies la pensie şi trebuie să beneficieze de pensii de asigurări sociale de stat a crescut forte mult, iar acest lucru prezintă cheltuieli foarte mari care nu sunt sustenabile într-un sistem cum este cel public de pensii. Călin Popescu Tăriceanu crede că din acest motiv s-a ajuns la această soluţie care vizează populaţia de ambele sexe și care este o soluţie aplicată la nivel european.

CCR a admis, marţi, excepţia de neconstituţionalitate cu privire la un articol din Codul Muncii, constatând că sintagma „condiţii de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiţii identice cu bărbatul.

Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă şi pentru bărbaţi, respectiv 65 de ani.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co