Cum vrea Gabriela Firea să reducă riscul seismic în Bucureşti
Primarul General, Gabriela Firea, a sustinut miercuri, la sediul PMB, o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat planul de masuri si actiuni pentru reducerea riscului seismic in Capitala, scrie B365.ro.
“Avand in vedere interesul crescut al cetatenilor privind situatia imobilelor cu risc seismic, am realizat o evaluare a acestora, precum si a situatiei gasite la Primaria Generala a Capitalei si am propus un set de masuri urgente pe care doresc sa vi le prezint”, si-a inceput Firea discursul.
De asemenea, Primarul Capitalei a facut un apel la Guvernul Romaniei si la Parlament pentru a imbunatati legislatia privind cladirile cu risc seismic deoarece unul din principalele motive din cauza caruia nu s-au facut mai multe consolidari este refuzul proprietarilor de a parasi cladirile cu bulina.
Gabriela Firea a decis infiintarea unei entitati care sa se ocupe EXCLUSIV de toate etapele procesului de consolidare numita ADMINISTRATIA MUNICIPALA PENTRU CONSOLIDAREA IMOBILELOR CU RISC SEISMIC, institutie publica in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
“In sedinta ordinara din luna septembrie se va supune aprobarii Consiliului General proiectul de hotarare privind infiintarea acestei entitati. In aceasta administratie toti angajatii se vor concentra doar pe consolidarea cladirilor cu bulina. In ceea ce priveste partea financiara, am gasit in bugetul votat de fostul Consiliu circa 13 milioane de lei pentru acest an, iar de la bugetul de stat Primaria Generala a primit 20.385.000 lei, adica in jur de 4 milioane si jumatate de euro. Consider ca aceste sume sunt insuficiente si vom actiona printr-o rectificare bugetara. Am avut intalniri cu dl secretar de stat Raed Arafat cu care am discutat in mod special despre modul de acces al ISU la imobilele cu risc seismic pentru realizarea interventiilor de urgente si am stabilit mai multe masuri”, a mai explicat primarul Capitalei.
Comform PMB, lista imobilelor din Bucuresti expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic, cuprinde un numar de 774 de cladiri:
Imobile incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public –183 cladiri
Imobile incadrate in clasa I de risc seismic – 173 cladiri
Imobile incadrate in clasa II de risc seismic – 318 cladiri
Imobile incadrate in clasa III de risc seismic – 94 cladiri
Imobile incadrate in clasa IV de risc seismic – 6 cladiri
Imobilele au fost expertizate in perioada 1994 – 1996 de fostele ICRAL-uri (preluate de municipalitate pe baza de inventar). Dupa 1997 cladirile au fost expertizate la solicitarea proprietarilor sau asociatiilor de proprietari, prioritate avand cladirile cu regim de inaltime de minim P+5 etaje si construite inainte de anul 1940.
Din totalul cladirilor expertizate, au fost consolidate din anul 2001 pana in prezent 75 imobile, 18 de catre Primarie, restul pe cheltuiala proprie a proprietarilor.
Cititi textul integral pe B365.ro.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.