Cu gândul… la trenul din România “ca vântul”!
Nu mai este o noutate că o călătorie cu trenul pe distanță lungă e o adevărată provocare în ziua de astăzi, în România, din cuza infrastructurii la pământ, cu șine vechi și trenuri de acum 20-30 de ani, derăpănate și murdare, departe de cerințele unei țări europene. Astfel, incidentele au curs pe bandă rulantă în ultima perioadă, deraieri, probleme tehnie de tot felul și zecile minute de întârziere la ordinea zilei. Dacă vremea nevaforbilă își spune și ea cuvâtul, trebuie să fii norocos să ajungi la destinație cand ți-ai propus!
Tânjim la rigurozitatea niponă și la ordinea și curățenia nemților, iar oficialii ne țin isonul! Fac promisiuni că lucrurile nu vor rămâne nicidecum așa, că soarele va răsări în curând și pe calea noastră ferată! Prezent, recent, la aniversarea a 150 de ani de la inaugurarea căii ferate Alba Iulia – Războieni – Târgu Mureş, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate a dat asigurări că CFR SA este angajat într-un program consistent de modernizare care să asigure creşterea competitivităţii transportului feroviar pe piaţa internă şi integrarea sistemului feroviar român în Spaţiul Unic European.
Ioan Pintea, director general CFR SA (sursa: agerpres.ro)
“Din punct de vedere european, investiţiile în infrastructura feroviară vor sprijini crearea unei pieţe unice cu o mobilitate sporită a cetăţenilor şi a mărfurilor, precum şi o mobilitate şi accesibilitate fără întreruperi pentru toţi utilizatorii, contribuind direct la creşterea economică, la ocuparea forţei de muncă şi la coeziunea europeană. În acest context, după cum deja s-a văzut din proiectele demarate, CFR SA este angajat într-un program consistent de modernizare (…), pe termen mediu urmărind finalizarea modernizării infrastructurii aferente coridoarelor feroviare europene”.
Oficialul a mai susţinut că investiţiile în infrastructura feroviară vor continua, ba – mai mult – vor viza zonele neglijate până în prezent prin sub-finanţare. Mai exact, se urmăreşte, printre altele, creşterea vitezei de circulaţie, îmbunătăţirea activităţilor de mentenanţă şi operare, asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă a circulaţiei trenurilor, creşterea eficienţei energetice şi a competitivităţii transportului feroviar.
Ioan Pintea, director general CFR SA (sursa: agerpres.ro)
“Prin activitatea noastră derulată pe aceste coordonate, dorim să consolidăm poziţia României pe piaţa feroviară europeană, dorim să creăm condiţii de dezvoltare operatorilor de transport feroviar care sunt activi pe piaţa noastră, dorim să asigurăm mobilitatea tuturor comunităţilor şi, mai ales, dorim să recâştigăm respectul şi încrederea de care Căile Ferate Române s-au bucurat dintotdeauna din partea oamenilor”.
În baza Pactului european pentru o economie decarbonizată, sunt alocate bugete consistente pentru investiţii în infrastructura feroviară, pentru electrificarea căilor ferate, pentru digitalizarea căilor ferate, pentru reducerea zgomotului din transportul feroviar de marfă, precum şi pentru cercetare şi inovare.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.