Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Coronavirusul a luat tribut viața unui medic celebru din țară

Profesor doctor Benedek Istvan, fostul şef al Secţiei Clinice de Hematologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş și cel care a efectuat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, în anul 2001, a fost răpus de noul coronavirus, relatează Agerpres!

Celebrul medic era internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş şi ar fi împlinit 72 de ani, în luna octombrie.

Sub conducerea sa, la Secţia Clinică de Hematologie a fost înfiinţat, în anul 2001, Compartimentul de Transplant Medular și a reușit mai multe premiere medicale pentru România.

Împreună cu colectivul secţiei clinice, dr. Benedek Istvan a realizat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, în luna septembrie 2001, iar în anul 2003, aici au fost efectuate primele transplanturi din ţară la bolnavi cu leucemie acută.

Tot sub coordonarea dr. Benedek Istvan, în septembrie 2007, la Târgu Mureş a avut loc o altă premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în scleroză multiplă, iar în octombrie 2007 s-a efectuat, tot în premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în boala autoimună.

În luna august 2013, la Târgu Mureş a fost realizat primul transplant de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co