Stiri

Codul de procedură penală, adoptat în plenul Senatului

Plenul Senatului a adoptat Codul de procedură penală, însă forul decizional este Camera Deputaților.

Textul a trecut cu 74 de voturi favorabile și 28 de voturi împotrivă. Nu au fost multe dezbateri pe acest proiect. Opoziția a criticat documentul, arătând că acesta ar favoriza infractorii și nu victimele.

Proiectul a primit săptămâna trecută raport favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache. Printre amendamentele adoptate se află limitarea controlului judiciar dispus de instanţa de judecată, adică suspectul să fie adus cu mandat de aducere numai în mod excepţional şi motivat, iar denunţul să fie în termen de șase luni de la luarea la cunoştinţă despre infracţiune.

Conform proiectului, măsura arestului preventiv ar urma să se ia doar în cazul existenţei unor probe şi indicii temeinice, fiind înlocuită astfel sintagma „suspiciuni rezonabile”. Parlamentarii au stabilit şi ca procurorii să poată distruge probele dintr-o înregistrare obţinută în mod nelegal şi să întocmească un proces verbal în acest sens, pe care să îl depună la dosarul în cauză.

De asemenea, conform unui alt amendament adoptat, „instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului şi nu poate pronunţa o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi care să conducă la desfiinţarea soluţiei de achitare a primei instanţe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea”.

Codul de procedură penală va ajunge din nou la comisia specială condusă de Florin Iordache, după care va fi supusă votului în plen la Camera Deputaților.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co