Stiri

Coaliţia s-a pus de acord: acciza la carburanţi redusă temporar cu 50%

Vești bune! Coaliţia de guvernare a validat reducerea temporară, cu 50%, a accizei la carburanţi. Măsura va duce la scăderea preţului la pompă imediat cu peste 1 leu, susține Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

“Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii. Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populaţia şi firmele româneşti de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluţii ce au ca scop reducerea facturilor energetice şi calmarea puseului inflaţionist manifestat la acest început de an”, a anunţat ministrul Finanţelor, marţi, pe Facebook.

Totodată, ordonanţa de urgenţă care plafonează şi compensează preţurile la energie ar putea fi prelungită în luna aprilie. Astfel, prețul ar rămânede 0,8 lei pentru consumatorii casnici la energia electrică şi 0,31 lei la gazele naturale. Aceste măsuri ar urmă să fie prelungite până se va putea face o reglementare a preţului la energie, cu acordul Comisiei Europene. Potrivit liderului PNL, “cheia” pentru reducerea preţurilor este ca Banca centrală şi Ministerul Finanţelor “să lucreze împreună”.

Premierul Nicolae Ciucă va continua să aibă întâlniri interministeriale şi interinstituţionale pentru stabilirea măsurilor finale. De altfel, premierul a discutat, marți, necesitatea gestionării impactului crizei din domeniul energiei, semnificativă atât la nivel național, cât și la nivelul UE, cu directorul Agenției Europene pentru Cooperarea Reglementatorilor din Energie, Christian Zinglersen.

“Am evaluat factorii principali care influențează creșterea prețurilor pe piața energiei și a gazelor naturale. Avem nevoie să ne protejăm cetățenii si economia de efectele acestor creșteri fiind necesară intervenția guvernelor în acest sens. Pe de altă parte, vom investi masiv, folosind atât resursele naționale, dar și din fonduri europene pentru a diversifica resursele de producție a energiei de care avem nevoie”, a concluzionat primul ministru.

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co