Stiri

Clima României, schimbări majore în următoarele decenii!

Clima României ar putea suferi schimbări semnificative în următoarele decenii. O spune chiar Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie.

2018 a fost al treilea cel mai cald an din istoria României, iar pe plan global, anii 2015-2018 au fost cei mai călduroşi din istorie.

Însă ce urmează este și mai grav.

Din 1900 și până în 2018 temperatura medie din România a crescut cu 1,05°C.

La nivel național, temperaturile medii vor crește în următorii 30 de ani cu 1,5 – 2,5 grade, iar până la finalul secolului, cu 2,5 – 5 grade.

Elena Mateescu, director general ANM

“Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice vorbim despre România de proiecţii care arată schimbări semnificative ale climei în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050 vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la 3 grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară.

Fenomenele extreme vor cuprinda țara noastră. România va avea parte de veri mult mai călduroase și de secetă.

Elena Mateescu, director general ANM

“Observăm, spre finele secolului, 2061-2090, că cel mai pesimist scenariu indică valori chiar mai mari în ceea ce priveşte lunile de vară, creşteri cu 4-6 grade şi descreşterea cantităţilor medii de precipitaţii cu 20-30%”

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co