China redeschide mine de cărbune, pe fondul penuriei de electricitate
Autorităţile chineze au decis redeschiderea, pentru o perioadă de un an, a mai multor mine de cărbune. Totul, într-un moment în care ţara care vrea să ajungă la neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2060 se confruntă cu o creştere semnificativă a cererii de electricitate.
Reţeaua electrică din China este în prezent pusă la încercare de inundaţiile devastatoare şi de temperaturile ridicate care au dus la o utilizare masivă a aparatelor de aer condiţionat, mari consumatoare de energie, precum şi de reluarea activităţii în a doua economie mondială.
În acest context, principalul organism de planificare economică din China a decis redeschiderea a 15 mine de cărbune cu o capacitate anuală combinată de 43,5 milioane de tone, anunță Agerpres. Amplasate în regiunile Mongolia interioară şi provincia Xinjiang, aceste mine ar urma să ajute la creşterea producţiei de cărbune cu 150.000 de tone pe zi.
La finele anului trecut, China a fost nevoită să raţionalizeze energia electrică pe fondul penuriei de cărbune. Atunci, în pofida temperaturilor reduse, zeci de milioane de chinezi s-au confruntat cu întreruperi de electricitate decise de autorităţi, din cauza unei oferte de cărbune limitate. De altfel, în provincia Hunan, oficialii au decretat stingerea, timp de mai multe ore pe zi, a iluminatului clădirilor şi au limitat încălzirea în locurile de divertisment.
China, cel mai mare producător şi consumator mondial de cărbune, este şi cel mai mare emitent mondial de gaze cu efect de seră. Pe de altă parte, China este şi ţara care investeşte cel mai mult în energie regenerabilă iar autorităţile de la Beijing au promis că vor ajunge la neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2060.
Luna trecută, China a lansat cea mai mare piaţă de comercializare a certificatelor de emisii din lume, pentru a ajuta la reducerea emisiile poluante. Cu toate acestea, unii analişti sunt îngrijoraţi de faptul că preţul certificatelor de poluare este foarte redus în cazul sistemului chinez, comparativ cu Uniunea Europeană şi California. Un alt punct controversat este faptul că certificatele de poluare sunt distribuite gratuit în loc să fie scoase la licitaţie.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.