Cercetări în adâncurile Antarcticii pentru a preîntâmpina o catastrofă
Cu încălzirea globală nu-i de joacă pentru viitorul Planetei. Oamenii de știință sunt preocupați să afle dacă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră poate contribui la evitarea topirii catastrofale a gheţii din Antartica. Astfel o echipă de cercetători din Noua Zeelandă va fora, în următorii 3 ani, până la un kilometru adâncime în planşeul oceanic de sub banchiza Ross, cea mai mare din Antartica.
Proiectul are drept scop studierea sensibilității învelişului de gheaţă din vestul acestui continet înghețat, la o încălzire globală de 2 grade Celsius, pe baza sedimentelor aduse la suprafaţă din adâncuri, potrivit agenţiei guvernamentale Antarctica New Zealand.
Mai exact, specialiștii şi-au propus să desluşească modul în care s-a comportat gheaţa când temperaturile globale au atins nivelurile prognozate pentru următoarele decenii.
Aceste măsurători geologice ar putea scoate la iveală dacă există un punct maxim în sistemul climatic când cantităţi mari de gheaţă se topesc, proces care conduce la creşterea oceanelor cu mai mulţi metri. În cazul în care acest lucru s-a întâmplat anterior, s-ar putea repeta – se tem experții.
Gheaţa din vestul Antarcticii este suficientă, atenție!, pentru a ridica nivelul mării cu patru metri, în cazul topirii.
La fața locului vor fi cei mai renumiţi oameni de ştiinţă specializaţi în Antarctica.
Nimeni nu a forat vreodată planşeul oceanic din Antarctica într-un loc atât de îndepărtat de o bază importantă. De altfel, inginerii de la Universitatea Victoria din Wellington au lucrat patru ani pentru a dezvolta în premieră o tehnologie capabilă să penetreze, cu apă caldă, prin 800 de metri de gheaţă, înainte de a preleva mostre de sedimente din adâncurile Antarcticii.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.