ECONOMIC

Cei cu salarii mai mici de 3.000 de lei brut vor încasa, automat, venituri mai mari în 2016

Veste bună pentru majoritatea angajaților români! Codul fiscal aduce o modificare anul acesta privind modul în care se calculează deducerile personale lunare aferente salariaţilor care câştigă sub 3.000 de lei brut pe lună. Astfel, aceştia vor avea venituri nete mai mari cu valori cuprinse între 3 şi 24 de lei pe lună, în funcţie de nivelul salarial, potrivit calculelor realizate de ZF.ro.

Măsura se aplică pentru mai bine de 80% dintre salariaţii din economie. Ea este valabilă doar pentru persoanele cu salarii mai mici de 3.000 de lei brut pe lună, iar valoarea sumelor neimpozabile creşte odată cu numărul de persoane aflate în întreţinerea salaria­ţilor.

„La un salariu minim de 1.050 de lei brut pe lună, până în 2015 valoarea salariului net încasat de angajat era de 777 de lei pe lună. Începând cu acest an, după noile reglementări privind deducerile personale aplicabile salariaţilor, la un salariu minim de 1.050 de lei brut pe lună angajatul va primi o sumă netă de 785 de lei, adică cu 8 lei mai mult“, a explicat pentru ZF Noemi Popescu, HR manager în cadrul companiei de consultanţă fiscală, audit şi analiză financiară PKF Finconta.

Cu cât salariile angajaţilor sunt mai mici şi au mai multe persoane în întreţinere, cu atât veniturile nete încasate vor fi mai mari, spun consultanţii.

Astfel, pentru fiecare persoană cu salariul de sub 3.000 de lei brut pe lună, legislaţia actuală permite ca pentru o anumită sumă să nu se plătească impozit pe venit (de 16%). Sumele deductibile de care pot beneficia angajaţii cu salarii mici sunt împărţite pe mai multe categorii, astfel: pentru salariaţii fără persoane în întreţinere deductibilitatea se aplică pentru suma de 300 de lei (faţă de nivelul de 250 de lei, cum era în 2015, ceea ce înseamnă că angajaţii vor câştiga în plus doar 8 lei, adică 16% din diferenţa de 50 de lei), pentru cei cu o persoană în întreţinere suma deductibilă e de 400 de lei, pentru cei cu două persoane în întreţinere – 500 de lei, pentru cei cu 3 persoane în întreţinere – 600 de lei şi pentru cei cu 4 persoane sau mai mult în întreţinere – 800 de lei.

Sursa: ZF.ro

Targul National Imobiliar
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co