CCR i-a dat dreptate lui Cîțu pe tema moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR
Curtea Constituţională a dat verdictul. A admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, pe tema moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR.
Pe 8 septembrie, Florin Cîţu a depus la CCR o sesizare în care se invoca o conduită “neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu “încălcarea dispoziţiilor constituţionale”.
Potrivit documentului, “Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a încălcat dispoziţiile constituţionale cu privire la obligaţia comunicării moţiunii de cenzură către Guvern în aceeaşi zi cu depunerea acesteia, în speţă în data de 3 septembrie 2021. De asemenea, Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, cu încălcarea Constituţiei şi a prevederilor regulamentare, a comunicat o moţiune de cenzură iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voinţă a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data iniţierii respectivei moţiuni de cenzură”.
De asemenea, se adaugă în document, situaţia juridică litigioasă a generat şi “un blocaj constituţional din perspectiva deplinei şi bunei desfăşurări a activităţii Guvernului”.
Judecătorii constituţionali au decis să dezbată această sesizare după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului. Premierul a afirmat că, în cazul în care CCR îi dă dreptate, președinții celor două Camere ar trebui să își dea demisia. Între timp, Ludovic Orban a renunțat la șefia Camerei Deputaților, după ce a pierdut fotoliul de lider al liberalilor.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.