Stiri

Cardul de sănătate redevine obligatoriu, de la 1 iulie! Sunt și câteva excepții

Atenție, români! Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie, cu excepţia consultaţiilor la medicul de familie şi la specialistul din ambulatoriu.

“Cu excepţia serviciilor acordate în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatoriul clinic de specialitate, care pot fi accesate fără utilizarea cardului de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, începând cu data de 1 iulie toate celelalte servicii medicale, serviciile de îngrijiri la domiciliu, medicamentele şi materialele sanitare, precum şi dispozitivele medicale se acordă şi se validează doar în baza acestui document electronic (sau a documentelor înlocuitoare, după caz)”.

Consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere.

În urma consultaţiilor acordate la distanţă, medicul de familie sau cel specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale, iar actele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile.

Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din Lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate. Pentru pastilele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice şi a unor formulare specifice, este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

De asemenea, persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantina COVID-19, indiferent de locul în care aceasta se instituie.

Certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării acesteia. Certificatele de concediu medicale se pot transmite de către medicii curanţi şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co