Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Bursa de la Bucureşti, afectată de scandalul privind Pilonul II de pensii

Indicele BET a înregistrat, luni, o scădere de 1,77%, BET-TR, de 1,69%, iar BET-FI, de 1,01%, din cauza principalelor acţiuni listate care au scăzut puternic, pe fondul scandalului privind Pilonul II de pensii.

Cele mai mari scăderi ale companiilor listate la bursa românească au fost înregistrate de Bursa de Valori Bucureşti (-5%), urmată de Conpet SA, cu -3,51%, Transgaz (2,92%), Transelectrica (-2,38%), Medlife (-2,19%) şi OMV Petrom, cu -1,02%.

Un studiu al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România arată că fondurile de pensii sunt principalul investitor instituţional din România, spunând că 92% din activele de circa 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească.

Totodată, Pilonul II deţine în prezent circa 7% din datoria publică a României, iar la Bursa de Valori Bucureşti fondurile de Pilon II au o expunere de circa 1,9 miliarde de euro, asigurând circa 15% din lichiditate.

Ultimele referiri la Pilonul II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că, neoficial, s-a spus că acest sistem ori va fi „desfiinţat”, ori ar urma să nu mai primească – de la Pilonul I – contribuţiile stabilite prin lege. Aceste contribuţii au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condiţiile în care, pentru 2018, erau prevăzute să crească la 6%.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co