Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Birocrația se simplifică, nu se elimină

Sistemul birocratic este, încă, în România, o piedică în relația cetățean – autoritate publică. Nevoia unui sistem informatic, care să centralizeze informația, să înlesnească vizibilitatea și interoperabilitatea documentelor, în condiții de securitate cibernetică, a adunat la aceeași masă reprezentanți ai Guvernului, specialiști ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare în Informatica, sociologi, reprezentanți ai administrațiilor publice locale. Dezbaterea Chief Information & Innovăționa Office a fost organizată de Asociația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale. Discuțiile au vizat reorganizarea și înbunătățirea administrației publice din România, prin înființarea unui birou de tip Chief Information Office – o platformă digitală care să elimine ștampila, semnătura cu pixul, copiile xerox și drumurile de la instituție la alta. Sistemul ridică însă cu prioritate problema securității cibernetice.

Chief Information Ofiice ar fi, practic, un instrument de lucru al autorității, cu avantajul simplificării birocrației. Sistemul unic, centralizat de identificare și autentificare ar fi valabil pentru toți cetățenii și pentru organizații, cu certificat digital, parola unica introdusă o singură dată și amprente digitale. Viceprimierul Vasile Dîncu spune, însă, ca eliminarea completă a birocrației este o utopie și că șansa acestui intrument de lucru ar fi ca acesta să fie dublat de o schimbare a mentalității.

Specialiștii au subliniat că, în condițiile în care tehnologia evoluează extrem de rapid, buna guvernanță digitală și securitatea cibernetică devin necesități prioritare pentru autorități. Eliminarea birocrației trebuie să aibă în vedere nu numai transparența și rapiditatea decizionale, ci și securizarea informației private și a proprietății individuale. Un alt subiect pe agenda dezbaterii s-a referit și la crearea de cloud guvernamental, cu impact asupra creșterii economice și reducerii cheltuielilor bugetare.

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co