Baterii care se încarcă singure. Tehnologii în testare
Baterii care se încarcă singure sau care țin chiar și două săptămâni. Pare științifico-fantastic, dar aceste tehnologii sunt în acest moment în testare, scrie Protv.ro, la rubrica IlikeIT.
Așadar producătorii caută însă alternative și iau în calcul soluții spectaculoase pentru a produce energie în gadget-uri: apa, soare și chiar alcool.
“Cu toții ne plângem de bateriile din telefoane din toate gadgeturile, iar soluția ar fi să producem energie în gadgeturile noastre ca ele sa functioneze mai mult. Sună SF, dar există. De pilda, un iPhone a carui baterie a fost schimbată cu o pilă de combustibil, o variantă micșorată a acestui agregat. În interior, hidrogenul este transformat în electricitate, constant și poate alimenta un telefon sau un laptop în cazul nostru, timp de o săptămână.
Mai departe, aceasta tehnologie devine foarte utila si pentru drone. Cele mai noi modele zboara 15-20 de minute. O drona cu pila de combustibil ar putea zbura chiar 2 ore, pana cand o dai jos, schimba pila de comubustil in 20 de secunde, ii adaugi hidrogen si zboara din nou”, zice George Buhnici.
Tehnologii în testare
Pilele de combustibil sunt inca de scumpe, iar hidrogenul poate fi periculos daca nu este stocat corespunzator. Totusi, o autonomie de doua saptamani pentru un iPhone nu suna rau deloc. Tehnologia a avut diferite forme in ultimii ani, cei de la Nectar propuneau acumulatoare externe, capabile sa incarce un telefon de 10 ori, pana cand trebuie sa schimbi mica butelie cu hidrogen. Care, acum 3 ani, costa 100 de dolari. Nectar a dat insa faliment.
O solutie mai simpla ar fi aceasta, de la Powertrekk. Atunci cand vrei sa incarci telefonul doar adaugi un pic de apa si incepe sa genereze electricitate. Acumulatorul costa 100 de dolari, plus 45 de dolari pentru 9 rezerve cu saruri capabile sa scoata hidrogenul din apa.
Kyocera propune o alta solutie – incarcare solara cu panouri transparente montate peste ecranul smartphone-ului. Daca lasi telefonul pe birou, langa geam, acesta se va incarca, gratuit. In teorie, telefonul nu ar trebui sa se descarce niciodata.
Un producator de drone vine insa cu o tehnologie cu metanol, alcool usor de produs. Practic, e vorba de un generator care furnizeaza constant energie. Aceasta drona, cu bateria din fabrica, zboara doar 15 minute. Daca adaugi un generator, poti zbura doua ore. Practic, arde etanol ca sa genereze energie. Un alt avantaj e ca, atunci cand drona ramane fara combustibil, i se poate face plinul in cateva minute. In timp ce incarcarea acumulatorilor dureaza cateva ore.
Sursa: Protv.ro
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.