Stiri

Atacuri cibernetice ale unei grupări pro-ruse asupra unor site-uri din România

O serie de site-uri ce aparțin unor autorităţi naţionale, respectiv a unei instituţii financiar-bancare – au fost, vineri dimineața, ținta unor atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service). Din această cauză, accesarea acestor site-uri, precum gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, a fost afectată, a informat Guvernul României. La acestea s-a adăugat otpbank.ro.

În urma investigaţiilor realizate de Centrul Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii, s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de reţea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilităţi de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică şi le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România, transmite SRI.

Precizare SRI
“Având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securităţii naţionale, Centrul Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii cooperează activ cu entităţile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice şi remedierea efectelor acestora”.

Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea KILLNET, de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS. Tot în această lună, această grupare a lansat atacuri similare asupra site-urilor unor instituţii din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar şi asupra site-urilor NATO.

Într-un mesaj publicat pe Telegram, Killnet precizează că atacurile au fost desfășurate în urma declarațiilor lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, care a promis autorităților ucrainene “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România. “După cum aţi văzut, e o greşeală acolo, sunt şi eu, dar nu am o problemă că sunt nominalizat eu ca şi preşedinte al Senatului. Declaraţia mea a fost una foarte clară. România, dacă este nevoie, este pregătită, atât legal cât şi moral, să facă acest pas. În acest moment nu există o decizie în sensul acesta”, a fost reacția liderului PSD, cu referire la confuzia cu Florin Cîțu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co