Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Atacul virușilor informatici! Mai multe spitale din România sunt infectate

Infecțiile intraspitalicești sunt la ordinea zilei în România și, nu numai, acum însă o altă formă de de infecție amenință unitățile medicale din țară, cea informatică…!

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, confirmă că există deja atacuri cibernetice în cinci spitale din Capitală, printre care „Victor Babeş”, iar celelalte urmează să fie identificate.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății
„Am solicitat direcţiilor de sănătate publică din ţară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele şi-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Huşi, care şi-a pierdut toate datele referitoare la pacienţi”.

Aceste atacuri cibernetice afectează activitatea medicală. Internările se realizează cu dificultate, iar reţetele sunt eliberate cu întârziere.

Sorina Pintea mai spune că instituţia pe care o conduce va sesiza DIICOT, după atacurile cibernetice din spitalele din Capitală, mai ales că au mai existat astfel de situaţii.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății
“În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureş, Sighetu Marmatiei, s-au identificat hackerii respectivi, erau din altă ţară, s-a plătit suma de 10.000 de euro”.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică creșterea semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase de tip ransomware la nivel naţional, în special către instituţii din domeniul sănătăţii.

Specialiștii fac și câteva recomandări în această privință:

-nu deschideţi fişierele primite prin e-mail decât în situaţia în care cunoaşteţi expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresaţi-vă personalului de specialitate

– evitaţi accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiţi (email, whatsapp, messenger, facebook etc.)

– asiguraţi-vă că aveţi un backup al fişierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la reţea

-asiguraţi-vă că dispozitivele pe care le utilizaţi atunci când navigaţi online sunt updatate şi au instalate soluţii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)

-apelaţi numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente

-accesaţi ghidurile puse la dispozţie pe site-ul CERT-RO

SRI anunţă, totodată, că 4 spitale sunt afectate de atacul cibernetic din Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti.

Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pentru oprirea infecţiei este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co