Stiri

An școlar nou, probleme vechi. Mii de elevi au în continuare toaletele în curte

A mai trecut un an, dar problemele sunt, în continuare, aceleași în sistemul de învățământ. Dacă în multe școli din marile orașe ți-e mai mare dragul să înveți, copiii din mediul rural – în general – nu se pot bucura de aceleași condiții.

Lipsa investiţiilor și dezintersul unora dintre manageri își spun din nou cuvântul. Mii de elevi merg şi în acest an şcolar la toalete în curte. Sezonul rece se apropie, iar multe dintre acestea nu au nicio sursă de încălzire.
Un loc fruntaş este ocupat de Botoşani, unde 157 de şcoli au toaleta în curte. Teleormanul a primit peste 3 mil. lei pentru rezolvarea acestor probleme şi totuşi 43 de şcoli, dintre care trei din oraşul Videle, au toalete exterioare.
În județul Dolj, sunt 88 de clădiri fără autorizaţie sanitară tocmani din această cauză, iar unele dintre ele nu au nici apă curentă.
În comuna Vela, la 37 de kilometri distanţă de Craiova, şcoala nu a beneficiat de mulţi ani de investiţii de reabilitare.
S-au făcut doar reparaţiile de rigoare cu forţe proprii, potrivit Mediafax. Toaletele au rămas însă la 26 de metri de clădirea şcolii. Cei 160 de elevi şi preşcolari au la dispoziţie în continuare trei toalete turceşti şi o chiuvetă.
Monica Leontina Sună, inspectorul şcolar general Dolj
„Sunt situaţii în care unităţile administrativ- teritoriale, pentru a grăbi rezolvarea acestei probleme referitoare la toaletele în curte, au achiziţionat containere şi instalarea acestora grăbeşte mult timpul de execuţie pentru că nu necesită autorizaţii. Aceste module sunt lipite de şcoală”.

În judeţul Galaţi, 25 de unităţi din judeţ au toaleta în curte. Localitatea Smârdan se află la doar nouă kilometri distanţă de oraşul Galaţi. Elevii şcolii gimnaziale au început cursurile într-o clădire veche, cu sobe de teracotă şi cu toaleta modernizată, dar situată în exterior. Părinţii spun că, din această cauza, copiii răcesc frecvent.
Nici în judeţul Maramureş situația nu este roz. Aproape 100 de unităţi de învăţământ din mediul rural au toalete exterioare.
Rareş Pop, directorul DSP Maramureş
„Ca procent, 43,70% din unităţile şcolare din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare din partea DSP. (…) Aceste unităţi care nu au primit autorizaţie trebuie, totuşi, să respecte normele igienico-sanitare minime. Aceste chestiuni nu sunt de azi”.
La nivelul judeţului Sălaj, nu au fost autorizate 6 unități din cauza grupurilor sanitare necorespunzatoare, a lipsei apei potabile sau a necesităţii unor lucrări de reabilitare a infrastructurii.
În judeţul Gorj, 34 de clădiri au toalete în curte.
Daniel Breaz, ministrul interimar al Educației, le cere primarilor să se implice mai mult.
Daniel Breaz, ministrul interimar al Educaţiei
“Şcolile se află în administrarea primăriilor, acolo unde primarii sunt destoinici, sunt preocupaţi de învăţământ, e problema infrastructurii. Toate aceste lucruri se rezolvă, s-au rezolvat. Sunt şi locuri unde va trebui să mai insistăm, să comunicăm mai mult cu primarii astfel încât să-i conştientizăm de faptul că trebuie să se mişte mult mai repede”.

Targul National Imobiliar
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co