Alimentația corectă în timpul postului

Restricţiile la lactate, ouă şi carne pe care le presupune postul ar putea fi dificil de respectat pentru muţi, dar dacă la acestea se adaugă şi o alimentaţie deficitară în proteine şi minerale, atunci sănătatea ar putea fi serios afectată.
În acest context, sfaturile nutriţioniştilor pentru perioada de post pot fi foarte utile. Să vedem și care sunt acestea.
Unele studii arată de exemplu în post scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale, limitarea consumului de zahăr și îndulcitori.
Prin postul ortodox, se elimină consumul de carne, ouă, lapte şi derivatele sale şi se creşte aportul de carbohidraţi, cereale, fructe şi legume, leguminoase, nuci, seminţe, aceasta fiind de fapt o dietă vegetariană.
O alimentaţie bine echilibrată presupune să nu uităm de vitaminele, mineralele, aminoacizii esenţiali şi constituenţii absolut necesari pentru o bună funcţionare a proceselor metabolice.
Astfel, dacă consumăm soia, tofu, linte, nuci, seminţe, quinoa şi cereale putem suplini aceste deficite. Dacă includem în alimentaţie seminţe de in, nuci, seminţe de chia sau cânepă putem recupera din acizii omega 3 şi 6 pe care îi pierdem prin eliminarea altor alimente, în perioada postluui.
Algele, cartofii, afinele, sarea iodată furnizează iodul de care avem nevoie, iar pentru Vitamina D ar trebui folosite suplimente, mai ales dacă postul este pe o perioadă mai lungă din sezonul rece.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.