15 mai, declarată oficial Ziua naţională Nicolae Grigorescu
15 mai a fost declarată, oficial, ca Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea în acest sens.
Muzeele şi colecţiile publice, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, instituţiile publice subordonate acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice, expoziţii în ţară şi străinătate.
Totodată, instituțiile culturale și cele administrative de stat au posibilitatea de a programa, în această zi, comunicări ştiinţifice, editarea şi publicarea de carte de specialitate dedicată artei naţionale, producerea şi difuzarea de filme dedicate artei naţionale, în limita alocaţiilor bugetare aprobate, prevede actul normativ.
Nicolae Grigorescu s-a născut pe 15 mai 1838 în satul Pitaru, din județul Dâmbovița. Este considerat unul dintre cei mai de seamă pictori ai culturii române și s-a numărat printre fondatorii picturii române moderne. La începutul secolului al XX-lea, tânăra generație de artiști se afla într-o continuă căutare de identificare și de aducere la lumină a adevăratele valori ale neamului românesc.
La 7 ani, Nicolae Grigorescu rămâne orfan de tată și se mută împreuna cu mama și frații săi la București, într-o locuință a mătușii sale. De la o vârstă fragedă intră în atelierele de ucenicie ale pictorului Anton Chladek și începe să picteze icoane. Datorită talentului său, Mihail Kogălniceanu îi oferă, în anul 1861, o bursă de studii la Paris, la Școala Belle – Arte. În 1877, este chemat ca pictor de front, să însoțească armata română în mai multe lupte.
Este numit membru de onoare al Academiei României în 1899. Opt ani mai târziu, Nicolae Grigorescu se stinge din viață, pentru a lăsa posterității o adevărată comoară zugrăvită în culorile care i-au pictat viața.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.