Stiri

101 ani de la Marea Unire. 1 Decembrie 1918, un vis al românilor devenea realitate

La 1 decembrie 1918, cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, adunați pe Câmpul lui Horea, aclamau entuziaști hotărârea de unire necondiționată și pentru totdeauna a Transilvaniei cu România.

Marea Adunare de la Alba-Iulia, constituită din 1228 de delegaţi, adoptă rezoluţia istorică de unire a tuturor românilor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, pe baze democratice, cu păstrarea unei autonomii locale și cu egalitatea naţionalităţilor și a religiilor, şi crearea unui singur stat naţional.
În documentul citit de Vasile Goldiş se arata că:

Rezoluția Marii Uniri citită de Vasile Goldiş
„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”
La Adunarea de la Alba Iulia s-a constituit și Marele Consiliu Naţional Român, un organism legislativ format din 200 de membri aleși și 50 de membri cooptaţi. A doua zi, acest Consiliu a ales un guvern provizoriu, în frunte cu Iuliu Maniu.

Apoi, legea unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege din 11 decembrie 1918, de către regele Ferdinand, și votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919, în unanimitate.

Unirea Transilvaniei cu România încheia procesul de făurire a statului național unitar român, proces început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat prin unirea Dobrogei în 1878, a Basarabiei în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918.

Suprafața României Mari totaliza 295.000 km pătrați, iar populație de 16.500.000 de locuitori.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co