Stiri

Scade numărul de donatori

Transplantul, ”medicina salvatoare de vieți”, care înlocuiește inima, ficatul sau rinichii bolnavi cu organe sănătoase, era considerat un miracol în urmă cu trei decenii. Acum, încrederea în transplant este fragilă, după apariția unor situații care au ridicat suspiciuni privind respectarea procedurilor în transplant și chiar suspiciuni de trafic de organe. Ultima situație care a dus la scăderea încrederii în transplant este punerea sub acuzare a profesorului Mihai Lucan, unul dintre fondatorii transplantului în România, care ar fi favorizat anumite persoane să primească rinichi de la donatori. Refuzul donatorilor era de 20%, dar acum s-a ajuns la peste 50%, spune președintele Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac, într-un interviu pentru Libertatea

Profesorul Radu Deac spune că vârful de donare a fost în 2013-2014, când România a avut 135 de donatori și a ajuns pe orimele locuri la transplant. ”Atunci s-au salvat sute de vieți”, susține președintele ANT.

Un an mai târziu, în 2015, numărul donatorilor a ajuns la aproximativ 120. Anul 2016 a început bine, cu 86 de donatori de în primul semestru, dar în al doilea semestru, două discuțiile publice, până la sfârșitul anului abia s-au găsit sub 40 de donator. Scăderea a continuat în 2017, când au fost 70 de donatori de organe, iar 2018 nu promite o schimbare, până la jumătatea lunii ianuarie fiind doar un donator.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co