„Cumințenia pământului”
„Cumințenia pământului”, lucrarea lui Constantin Brâncuși, va aparține României, dacă cetățenii vor răspunde subscribției publice naționale, lansate de Ministerul Culturii și Patrimoniului. Ministrul Vlad Alexandrescu a anunțat că proprietarii sculpturii au acceptat oferta de achiziție, de 11 milioane de euro, propusă de echipa de negociere pe care a și condus-o. Statul român va plăti mai puțin de jumătate din sumă, restul, de 6 milioane de euro urmând să fie strânși din contribuții private, până la 31 octombrie 2016. Ministrul Vlad Alexandrescu consideră că subscripția publică va fi un exercițiu necesar de civism și de coeziune culturală națională. Miza negocierilor a fost aceea ca lucrarea să rămână în circuitul public.
Realizată în 1907, “Cumințenia Pământului”, alături de opere precum “Sărutul” și “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși. Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari: familia inginerului Gheorghe Romașcu, un bun prieten al lui Brâncuși, care i-a vândut direct lucrarea acestuia, în 1911 și, în perioada comunistă, statul român. În 1957, acesta a luat în mod abuziv “Cumințenia Pământului”, expusă timp de 50 de ani la Muzeul Național de Artă a României. în 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moștenitorilor lui Romașcu. Negocierile pentru achiziția sculpturii au fost reluate vinerea trecută, în contextul în care anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea artistului, dar și a legii promulgate de Președintele României, Klaus Iohannis, prin care 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși – sărbătoare națională.
Contribuția cetățenească pentru achiziția „Cumințeniei pământului” ar fi a doua subscripție publică națională, desfășurată în România, după cea dedicată construirii Ateneului Român, în 1866, cunoscută sub sloganul „Dați un leu pentru Ateneu”.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.