Imobiliare Valea Prahovei
ACTUALITATE

Ce schimbări aduce 1 august: salarii mărite, TVA redus, scutiri de impozite

Ziua de luni, 1 august, aduce modificări fiscale pentru câteva categorii sociale importante, scrie jurnalistii.ro. Peste jumătate de milion de bugetari au, de la 1 august, salarii mai mari. De asemenea, medicii au obținut și ei plata gărzilor suplimentare. În plus, veniturile angajaților din cercetare și programare IT vor fi scutite de impozitul de 16%, iar pentru agricultură se va aplica și un TVA redus de 9%.

Creșterea salariilor

Salariile bugetarilor cresc de la 1 august, primii bani în portofele ajungând în luna septembrie. Măsura îi vizează pe aproximativ 650.000 de funcţionari publici din ministere, profesori, medici, dar şi angajaţi din apărare.

Peste 870 de milioane de lei este impactul acestei creșteri salariale în acest an, însă în 2017 va fi nevoie de peste 2 miliarde şi jumătate de lei.

Un profesor va câştiga între 1.896 şi 3.608 lei, în funcţie de specializare, grad şi vechime. Sunt noile salarii propuse de Guvern pentru angajaţii din Educaţie.

În cea mai nouă formă a documentului pregătit de Guvern, un profesor din învăţământul preuniversitar va câştiga între 1.900 şi 3.600 de lei. Schema propusă de guvern ţine cont de vechimea în muncă, dar şi de gradul didactic.

Învăţătorii şi educatoarele cu vechime între 6 şi 10 ani vor avea salarii între 1.800 şi 2.000 de lei. Cei care au 30-35 de ani experienţă pot ajunge la un salariu de 2.650 de lei pe lună.

În cazul profesorilor şi învăţătorilor debutanţi, cu studii medii, salariile propuse pornesc de la 1.495 de lei şi pot ajunge la cel mult 1.862 de lei.

Mult mai mari sunt salariile în sistemul de învăţământ superior. Un profesor universitar cu 10 ani de experienţă poate câştiga, la final de lună, aproape 3.500 de lei. Leafa este dublă pentru cei care au acumulat peste 40 de ani în sistem.

Un nivel similar este trecut şi în dreptul celor cu funcţii de conducere. Salariul unui decan variază între 6.500 şi 7.660 de lei, în vreme ce un rector poate câştiga şi aproape 9.000 de lei pe lună.

Gărzile medicilor vor fi plătite

De la 1 august, garzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de munca prestata, vor fi luate in considerare atat la vechimea in munca, cat si la vechimea in specialitate.

Garzile suplimentare vor fi platite cu sporuri intre 25-75% pentru o garda in timpul saptamanii, respectiv intre 50-100% in weekend.

”Medicii care nu au contract de munca pe norma intreaga, ci efectueaza numai garzi, vor avea dreptul la concediu de odihna proportional cu timpul muncit in garzi.

Pentru „garda obligatorie” (care nu este suplimentara, ci face parte din timpul contractual de munca), ministrii Muncii si al Sanatatii au decis impreuna cu reprezentantii sindicatelor ca va fi acordat sporul de noapte de 25%”, transmite un comunicat al Ministerul Sănătății.

Scutiri de la plata impozitelor

Veniturile angajaților din cercetare și programare IT vor fi scutite de impozitul de 16%. Mai precis, vor fi introduși în categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit de 16% cei care obțin venituri din salarii si asimilate salariilor din activitatea de cercetare – dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.

Conditiile de aplicare a facilității trebuie să fie detaliate printr-un ordin comun al miniștrilor economiei, finanțelor, muncii, care nu a fost, încă, publicat nici sub formă de proiect. Ordinul ar trebui să arate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească salariații pentru a primi facilitatea. Scutirea va fi acordată începând cu veniturile lunii august.

Taxe pentru Darea în plată

Din august ar putea deveni mai ieftină şi darea în plată. Pentru asta trebuie însă adoptat proiectul propus de Ministerul Justiţiei de înjumătăţire a taxelor notariale. În prezent, cine a semnat cu banca actul de dare în plata a unui apartament, pentru care datoria curentă era de 75.000 de franci elveţieni, de pildă, a platit taxe de 12.000 de lei, dintre care peste jumatate impozit şi restul comisioane notariale şi de intabulare.

TVA redus

În plus, se va aplica și un TVA redus de 9% în agricultură, scriu jurnaliștii de la Profit.ro. Cota redusă de TVA de 9%, în loc de 20% în prezent, se va aplica pentru livrarea de îngrășăminte si de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.

Sursa: Jurnalistii.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co