ACTUALITATE

„Astenia de primăvară e o modă”, opinia medicului

Te simți obosit? Nu ai putere de muncă? Atunci, astenia de primăvara e de vină! „Dacă este să încercăm o definiție a asteniei, ea ar fi o manifestare generală a organismului reprezentând reducerea capacității de muncă fizică și intelectuală, provocată de diverse cauze sau, altfel spus, oboseala intensă și prelungită”, spune dr. Marius Preda de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila, citat de Agerpres.

”’Primăvara e acea perioadă a anului când la soare e vară, iar la umbră e iarnă’, spunea Charles Dickens. Bine spus. Ca și cum organismul nostru ar ieși dintr-o perioadă în care a funcționat la relanti și se pregătește să accelereze la turație maximă, cu câteva hopuri de adaptare. Dar, să îi spunem astenie? Sau mai degrabă lene? Și nu în sens peiorativ. Am citit undeva că principalul promotor al progresului civilizației umane ar putea fi… lenea. Inventăm orice ca să ne fie mai comod să trăim. Gândiți-vă, poate există un dram de adevăr în această afirmație”, adaugă dr. Preda, medic primar boli interne, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

În opinia sa, deși sunt ”o sumedenie” de cauze bine identificate — afecțiuni neurologice gen miastenia gravis, anemia, infecții acute virale și bacteriene, insuficiențe de organ — rinichi, ficat, neoplazii, anumite medicamente — ex. chimioterapice—, astenia de primavară nu este un diagnostic de boală bine definit, ci o categorie “medicală” bazată mai degrabă pe observație decât pe studiu științific.

”Eu consider astenia de primăvară o modă. E mai ușor să dăm vina pe primăvară decât pe ritmul de viață actual, stresant în orice anotimp. Cu alte cuvinte, o pseudoboală; deși cu simptome reale — oboseală accentuată, mialgii, inapetență, amețeli, stare depresivă.

Într-adevăr, parcă toți ne simțim mai obosiți când apar ghioceii, nu? S-au căutat și cauze ale acestei stări. De pildă, consumul de alimente conservate, mai bogate în grăsimi pe perioada anotimpului rece. Sau alimentația deficitară în legume și fructe proaspete. Oare? Suntem sătui iarna de piersici din Africa de Sud, praz din Maroc, lubeniță din Guatemala și roșii turcești. Ca să nu mai spunem că în anotimpul rece românii consumă cantități colosale de mandarine și portocale, dintr-o tradiție anterevoluționară.

O altă cauză ar putea fi adaptarea non-instantanee a organismului la noile condiții de mediu (temperaturi pozitive, lumina solară mai multă). Cred că aici ar putea fi ceva adevăr, deși nu mai trăim în grote de zeci de mii de ani ca să ne afecteze atât de tare mediul înconjurător”, mai arată dr. Preda.

El spune că nu există un tratament specific pentru a depăși astenia de primăvară, iar ”dopatul” sau ”îndopatul” cu polivitamine este o metodă complet greșită.

Citiți mai multe pe Agerpres.ro

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co